This study was framed within the line of research of the Faculty of Agricultural Sciences entitled: production, management and sustainable development of agricultural, livestock and forestry products with an ecosystem approach. In addition, it was aligned with the sub-line of the Zootechnics career: comprehensive local, regional and national livestock development and management. The main objective was to evaluate the biometric characteristics of the dairy herd belonging to the Faculty of Agricultural Sciences. 100% of the cows that give birth were used as experimental units. The study did not use an experimental design, it only used descriptive statistics through quantitative and observational methods. The experimental variables were: Height of the haunch and withers, Width of the rump and pelvis, length of the rump, depth of the body, depth of the udder, height of the posterior insertion of the udder cm, Diameter and length of the teats. The results obtained were subjected to the following statistical tests: measures of central tendency (means) and Pearson correlation analysis. The rump width was 53.38±1.29 cm. The width of the pelvis was 20.08±0.67 cm, the height of the udder insertion in the cattle was 18±1.52 cm. The width of the rump and pelvis presented an average correlation of 0.58, where, by increasing one characteristic, the other would also improve. The morphometric characteristics evaluated in the dairy herd presented important values, where a desirable intermediate height, intermediate depth, rump width and pelvis width favorable in the production and reproduction of the cows were recorded.
Este estudio se enmarcó dentro de la línea de investigación de la facultad de Ciencias Agropecuarias titulada: producción, manejo y desarrollo sustentable de los productos agrícolas, pecuarios y forestales con enfoque de ecosistema. Además, se alineó con la sub línea de la carrera de Zootecnia: desarrollo y manejo pecuario integral local, regional y nacional. El objetivo principal fue evaluar las características biométricas del hato lechero perteneciente a la Facultad de Ciencias Agropecuarias. Se utilizó como unidades experimentales el 100% de las vacas que presentan un parto. El estudio no utilizó un diseño experimental, únicamente empleó estadística descriptiva a través de métodos cuantitativos y observacional. Las variables experimentales fueron: Altura del anca y cruz, Ancho de grupa y de la pelvis, largura de la grupa, profundidad del cuerpo, profundidad de la ubre, altura de la inserción posterior de la ubre cm, Diámetro y largo de los pezones. Los resultados obtenidos fueron sometidos a las siguientes pruebas estadísticas: medidas de tendencia central (medias) y análisis de correlación de Pearson. El ancho de grupa fue de 53,38±1,29 cm. El ancho de pelvis fue 20,08±0,67 cm, la altura de la inserción de la ubre en los bovinos fue de 18±1,52 cm. El ancho de grupa y pelvis presentó una correlación media de 0,58, donde, donde al incrementar una característica, mejoraría también la otra. Las características morfométricas evaluadas en el hato lechero presentaron valores importantes, donde se registró una estatura intermedia deseable, profundidad intermedia, ancho de grupa y ancho de pelvis favorable en la producción y reproducción de las vacas.