Santiago, Chile
La horticultura es común en la agricultura periurbana, en la cual los productos pueden ser vendidos en urbes próximas, como el caso de la Región Metropolitana de Santiago (RMS). Esta investigación tiene por objeto explorar las estrategias productivas, comerciales y de gestión, así como las actitudes, de los pequeños horticultores en la RMS e identificar perfiles. Se encuestó en persona a 170 agricultores. Los datos fueron analizados mediante técnicas descriptivas y multivariantes. Los resultados sugieren que las diferentes características y estrategias son concomitantes a las actitudes de los horticultoresrespecto a aspectos como la innovación o la voluntad de asociarse.
Vegetable production is common in peri-urban agriculture where produce is sold in nearby towns, and the Santiago Metropolitan Region (SMR) in Chile is no exception. The objective of this article is to explore the productive, commercial and management strategies of small-scale vegetable growers at the SMR, their attitudes towards their activity, and to identify different profiles. We surveyed in person 170 farmers. The data was analyzed using descriptive and multivariate techniques. Results suggestthat different characteristics and strategies are concomitant to certain attitudes that vegetable growers hold towards key aspects such as innovation or willingness to associate.