En aquest treball es ressalta la importància del diàleg social com a forma de governar. En la introducció es pren una definició del diàleg social que pot ser des d’un simple fòrum d’intercan- vi d’informació, basat en la confiança entre les parts, passant per un fòrum de consulta i intercanvi de punts de vista, fins a un autèntic fòrum de negociació entre parts que tenen interes- sos diferents o en conflicte, amb la finalitat d’arribar a un acord.
Aquesta última és la seua vertadera essència, la voluntat d’arri- bar a l’acord des de la col·laboració i la participació. Així el diàleg social, inclou tota mena de negociació, consulta o simple inter- canvi d’informacions entre representants de governs, ocupadors i treballadors sobre qüestions d’interés comú relacionades amb la política econòmica i social.
En l’apartat II s’argumenta que el diàleg social ofereix avantat- ges específics per a aconseguir el desenvolupament sostenible.
Aquests avantatges estan vinculats a la naturalesa incloent del procés del diàleg social i a la forma en la qual les interaccions s’organitzen en aqueix procés. Al mateix temps, perquè el diàleg social contribuïsca al desenvolupament sostenible és essencial comptar amb un entorn propici caracteritzat per la voluntat de les parts d’entaular un diàleg i en el qual l’Estat exercisca una funció de suport.
Per la seua part en l’apartat III es fa ressò de l’impuls que ha fet el Consell de la Generalitat Valenciana des de 2015 amb la finali- tat d’aconseguir un desenvolupament sostenible i una economia de rostre humà, impulsar als sectors productius i econòmics, les relacions laborals, la negociació col·lectiva i el pacte social, així com un Servei Públic d’Ocupació i Formació Professional , i mi- llorar la qualitat de les institucions i la governança . Així mateix s’indiquen eixamples concrets d’actuacions.
Per últim en l’apartat IV en la situació actual de superació dels efectes negatius de la pandèmia de la Covid -19 en el teixit pro- ductiu i l’ocupació, el diàleg social es configura com primordial per encetar un camí de recuperació sostenible. La recuperació de la crisi de la COVID-19 haurà de conduir-nos a una economia diferent, ja que necessitem un desenvolupament basat en ter- ritoris sostenibles que garantisquen l’equilibri ecològic, social i econòmic