Barcelona, España
El sistema agroalimentario hegemónico actualmente dominante en España y otros países europeos desafía los medios de vida de los agricultores. Este artículo aborda las (in)sostenibilidades de los agricultores y ganaderos desde una perspectiva de economía moral, centrándose en discusiones sobre precios justos. Argumentamos que es importante considerar la perspectiva histórica de los sistemas alimentarios desde el punto de vista de la economía política y examinar las tensiones y choques entre valores y normas a través de la noción de economía moral. Analizamos estas perspectivas a través de diversos casos de estudio en diferentes regiones españolas: agricultores y ganaderos en Galicia, viticultores en El Penedès y sistemas de aprovisionamiento “alternativos” en Cataluña. Además, combinamos la perspectiva de la economía moral con contribuciones feministas y ecofeministas que nos ayudan a comprender una de las demandas más comunes de los agricultores y ganaderos: precios justos que garanticen los medios de vida y la dignidad. Este documento también se ocupa del papel ambivalente del estado como regulador de precios y de las aspiraciones de los agricultores y ganaderos a la autonomía del mercado y el estado.
The hegemonic agro-food system currently dominant in Spain and other European countries challenges farmers’ livelihoods. This paper addresses farmers’ (un)sustainabilities from a moral economy perspective, focusing on discussions about just prices. We argue that it is important to consider the historical perspective of food systems from a political economy point of view and to examine tensions and clashes between values and norms through the notion of moral economy. We analyse these perspectives through various case studies in different Spanish regions: farmers in Galicia, viticulturists in El Penedès and “alternative” provisioning systems in Catalonia. Furthermore, we combine the moral economy perspective with feminist and eco-feminist contributions that help us to understand one of farmers’ most common demands: just prices that guarantee livelihoods and dignity. This paper also deals with the ambivalent role of the state as a price regulator and with farmers’ aspirations of autonomy from the market and the state. The global health crisis caused by COVID-19 during the first half of 2020 stresses the need to continue exploring the (un)sustainabilities of our hegemonic agro-food system and the potentialities and limitations of counter-hegemonic food provisioning systems that try to build alternative food paths.